Lakásfelújításkor okosotthont, de miért?

Azt gondolhatná az ember, hogy éppen elég a felújítás vesződségeire odafigyelni, koncentrálni. Nem szívesen akar újabb munkafolyamatot indítani. Még több “mestert” kontrollálni. Még többet idegeskedni.

Az okosotthon, okosház azonban kivételt képez.

Miért?

Még az általunk forgalmazott Fibaro okosotthon rendszernél is előfordul, hogy pár kapcsoló, vagy konnektor, villamos-doboz helyét meg kell “bolygatni”. Nyilván tized annyira sem, mint a vezetékes rendszereknél, ahol végig gerincvezetéknek kell helyet vésni, stb., de azért ez is kosszal jár. Vannak olyan periférikus egységek ahová áram kell. Pl.: redőnymotor, árnyékoló motor, stb. Ahol ez nincs kialakítva, ott ezt a munkát el kell végezni.

okos lakás

Lakásfelújításkor okosotthont

Könnyebben lehet a legjobb megoldást megtalálni, ha az ember felújításkor csinálja, mert nem köti a kezét a nem kívánatos munkáknak szóló ellenszenv, hiszen amúgy is felfordulás van.

Gondoljunk pl. egy elektromos redőnyre, hiába a vezeték nélküli rendszer, a redőnymozgató motoroknak oda kell vinni az áramot mindenképpen, vagy egy elektromos ablaknyitó berendezés, szellőztetéshez, áram annak is kell.

A másik, hogy ilyenkor tapasztalatunk szerint igény van a normál fényforrások ledesre cserélésére, ledszalagok, ledes világítások elhelyezésére. Kitűnő alkalom a felújítás alatt megcsinálni ezek cseréjét is, de úgy, hogy már integráljuk okosotthon rendszerünkbe őket.

 Felújításkor szerepet kap a villamos rendszer részleges, vagy akár teljes cseréje, tökéletes alkalom, az okosotthon, okosház rendszerünk technika feltételeit megteremteni.

Sorolhatnánk az érveket, hogy miért jó összekapcsolni ezt a két dolgot időben.

Természetesen, ezen kívül rendszerünk vezeték nélkül kommunikál és nem kell még rengeteg folyóméter kábelt behúzni, mint a vezetékes rendszernél.