Okosotthon, okosház rendszer előnyei:

Nagyon sokan vannak az okosotthonok tekintetében, akik az irányítás oldaláról képzelik el a rendszer működését. Az ember kontrollálását helyezik a középpontba. Irányítani szeretnénk többfajta eszközt, területet.

Ami egy részről rendben is van. Ám az okosotthonok tekintetében ez a technológia egy kis szelete, ha így gondolkodunk megfosztjuk magunkat az okosotthonok tulajdonképpen lényegi tulajdonságától. Ami nem más mint az automatizmusok megtervezése, programozása. Ez az okosotthon rendszerek legfőbb tulajdonsága, lehetőség az automatizálásra.

Ahhoz viszont, hogy ki tudjuk aknázni ezeket a tuljdonságokat, élvezni tudjuk az előnyeit, kicsit máshogy kell gondolkodnunk. Mit is jelent ez?

Automatizmusok, mint az Okosotthon, okosház rendszer előnyei

A felhasználók sok esetben az okosotthonra gondolva, telefonos irányítást, távoli elérést, beavatkozást képzelnek el. Ami persze helytálló, de csk egy része az okosotthonok adta lehetőségeknek.

Nagyon könnyű és modern és kényelmes tud lenni, hogy telefonról kapcsolunk fűtést vagy fényeket. Ám az igazi megoldások az automatizmusokban rejlenek.

okostthon rendszer

A másként gondolkozni, azt jelenti, hogy rendszerszinten kell gondolkodnunk, mikor a házunk vagy lakásunk “okos” tervezését, kitalálását végezzük. Mi van akkor, ha a rendszer elemeiből szinte minden egység kapcsolatban van a másikkal, szenzorok egymással, központi egység minden fogyasztóval, szenzorral, stb..

Az ilyen rendszerszintű gondolkodás és kivitelezés új távlatokat nyit meg előttünk, ettől lesz az okosotthonunk tényleg innovatív és kényelmes, biztonságos.

Okosotthon Blog

Egy gyors példa, hogy érzékeltessük a különbséget:

Feladat egy akvárium fényeinek fel-le kapcsolása, reggel illetve este. A halaknál eléggé fontos, hogy napfelkelte után legyen fény, napnyugta után pedig jöjjön el a sötétség.

Nem rendszerszintű gondolkodással, csak a világitásra koncentrálva az alábbiakat tudjuk tenni:

Veszünk egy wifi-s, vagy rádiós dugaljt és fényeket, majd összekötjük valamilyen mobil app.-al, hogy telefonról tudjuk kapcsolni az akvárium fényeit, bárhol is vagyunk.

Más esetben választunk egy akármilyen okosizzót.

Innen már csak azt kell elérni, hogy ne felejtsük el. Például mindennap este kapjunk egy emlékeztetőt, hogy “kapcsold le az akváriumot”, vagy “kapcsold fel”.

Bár ez a feladat elég egyszerű, elnagyolt elintézése lenne. Még mindig folyamatos figyelmet igényelne, ám az igaz, hogy este nem kell kikelni az ágyból, hogy lekapcsoljuk, mert ott a mobil.

Nézzük egy tervezett rendszer esetében:

 A második esetben rendelkezünk egy Fibaro okosotthon rendszerrel, a feladat megoldása a következő lenne:

A Fibaro központi egység tudja az arra a geolokációs helyre érvényes naplemente, napfelkelte adatokat. Teljesen pontosan. Ez mindennap változik.

Párosítunk és telepítünk egy Wall Plugot, vagy Relay switchen keresztül a kívánt ledizzót vagy bármilyen fényforrást a rendszerbe, az akváriumhoz. Még sofisztikáltabb megoldás lenne egy Rgbw modul, mert így gyakorlatilag fényerő növekedéssel és színváltozással tudnánk szimulálni a halaknak a napfelkeltét és a naplementét. Egészen a sárga színtől kezdve a narancson át, akár a mélyvörösig.

A jelenet beállítása után, teljesen automatikusan működik és nem kell rá semmilyen figyelmet tennünk. A központi egység figyelembe véve a naplementét és a napfelkeltét kapcsolgatni fogja az akvárium fényeit, vagy változtatni a színeket illetve a fényerősséget.

Okosotthon, okosház rendszer előnyei

Reméljük, hogy tudtuk érzékeltetni a különbséget.

Mi kell egy jó rendszerhez?

1. Egy közös gondolkodás, tervezés a lakókkal, felhasználókkal, az igényekről, kívánságokról. Figyelembe véve az életvitelüket, szokásaikat.

2. Egy megfelelően fejlett központi vezérlő egység, amely képes ellátni feladatait. Egy innovatív rendszer.

3. Egy okosotthon partner, a tervezéshez, telepítéshez. Garanciával, háttérrel, supporttal, aki nem dobozban értékesíti a termékeit.

4. Folyamatos szakmai háttér, karbantartás.

Mi az előnyei egy ilyen rendszernek?

Kényelem, biztonság

Költségoptimalizálás

Könnyű bővíthetőség

Költöztethetőség, flexibilitás

Folyamatos fejlesztés, támogatás

Hiszen emberek vagyunk, életünk folyamatosan változik. Amelyik helység ma gyerekszoba, az holnap dolgozószoba és így tovább. Egy esetleges költözés.

Egy jól megtervezett rendszer követni tudja a változásokat, hogy folyamatosan nyújtsa azt a kényelmet, biztonságot, amiért telepítették.

Ezért nagyon fontos első lépés a konzultáció, ami megalapozza a jól megtervezett rendszert. Enélkül véleményünk szerint nem szabad nekiállni, nemhogy webshopban vásárolni.

Ön itt tud jelentkezni az ingyenes, céges konzultációra: